Kako bogata je lahko jesen, smo letos okušali v 1. razredu. Lepega oktobrskega dopoldneva smo se odpravili v gozd. Vsak otrok je nabral veliko gozdnega materiala in oblikoval svojega gozdnega palčka.

 

Nato so nas gozdni palčki dvakrat presenetili s pismom. Zaželeli so si življenjski prostor z gozdno jaso ob robu gozda in ker niso vedeli, kaj se dogaja z naravo, so otroke prosili, naj jim predstavijo vse značilnosti jeseni.

 

Otroci so palčkom z navdušenjem uredili življenjski prostor. Ob robu jase so pritrdili tudi gozdna drevesa, na katera so potem razvrščali ustrezne liste in plodove. Naredili so plakat, ki je palčkom razlagal, kaj vse se dogaja jeseni z vremenom, kako vremenske spremembe vplivajo na oblačila ljudi, na sadje in zelenjavo, na jesenske barve v gozdu, na gozdne sadeže in plodove …

 

Za palčke smo pripravili tudi zvočno sliko, v katero je odeta gozdna jasa v različnih delih dneva.  Najprej so otroci našteli, katere glasove lahko slišimo v gozdu. Dogovorili smo se, kdaj tekom dneva slišimo ptice, otroške glasove, palčkovo pesem, delo v gozdu, šelestenje listov in živali kot sta sova in volk. Vse naštete glasove smo po skupinah predstavili z Orffovimi inštrumenti in tako dobili primer ene od zvočnih podob gozda, ki se odvijajo tekom dneva.

 

Skupaj z gozdnimi palčki smo se veliko naučili! Čas z njimi nam je prehitro minil. Kdove, mogoče nas pa še kdaj obiščejo?!

 

Dostopnost