Al’ bo kal pognalo seme,

kdor ga seje, sam ne ve;  (F. Prešeren, Gazele 6)

 

Prva februarska sreda je bila vsa v znamenju kulture. V prvem delu smo bili v družbi ga. Urške Bernik in ga. Christine Thaler, ki sta se z veseljem odzvali povabilu, da nas obiščeta na naši šoli. Sprehodili smo se skozi njun delovni dan, ki je prežet z glasbo. Predstavili sta nam vsaka svojo kulturno ustanovo, kjer sta zaposleni. Tako smo izvedeli veliko novega in zanimivega o Slovenski filharmoniji in o operni hiši.

V drugem delu smo imeli proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki bo naslednji teden v času zimski počitnic. Za slovesen uvod sta poskrbeli naši gostji, kajti po prireditvenem prostoru je mogočno in v dvoglasju zadonela slovenska himna. Tekom prireditve smo s pomočjo časovnega stroja vstopili v 19. stoletje in se srečali s Prešernovo sestro Lenko, ki nam je povedala veliko zanimivega o svojem bratu Francetu. S kulturnimi točkami so se predstavili vsi razredi naše šole, oba pevska zbora, dramski krožek in folklora.

Govorjena beseda, pesem, glasba in ples so bila semena, ki smo jih na današnji kulturni dan zasejali z vso vnemo in otroško razigranostjo. Verjamemo, da bodo v življenju z vztrajnostjo in delavnostjo obrodila bogate sadove in dajala poln okus našemu življenju.

Dostopnost